Czy próbowaliście już kiedyś ciasta makowego? Nie sądzę, aby ktokolwiek z Was znał to ciasto, ale jest to najlepsza opcja, jaką można upiec, jeśli chce się podać pyszne ciasto na specjalne okazje.
Ziarna maku są zwykle używane do dodawania smaku chlebom i ciastom, ale to nie wszystko – maku używa się także do produkcji niektórych wypieków. To ciasto jest tak smaczne i pyszne, że z pewnością Ci się spodoba.
Co to są nasiona maku?
Mak to nasiona rośliny makowatej występującej na Bliskim Wschodzie, w Indiach, Chinach i Afryce. Od czasów starożytnych były one wykorzystywane do wielu celów. Najlepsze jest to, że są bogate w wapń, witaminy B6, B3 i kwas foliowy.
Składniki
Do przygotowania tego ciasta potrzebne będą
– 2 szklanki mąki uniwersalnej
– 1 filiżanka białego cukru
– ½ szklanki niesolonego masła
– ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
– ¼ łyżeczki soli
– 1 duże jajko
– ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
– 1 szklanka maślanki
– ½ szklanki maku
– ¼ szklanki mleka
Kroki:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem pergaminowym okrągłą tortownicę o średnicy 10 cali.
2. W misce do mieszania połącz suche składniki i odłóż na bok.
3. W osobnej misce wymieszaj jajko, mleko i ekstrakt waniliowy.
4. Połącz mokre i suche składniki, a następnie dodaj maślankę.
5. Wlej ciasto do przygotowanej tortownicy i równomiernie posyp makiem.
6. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta.
7. Pozwól ciastu ostygnąć w formie przez 5 minut, a następnie wyjmij je z niej na drucianą półkę.
8. Pokroić w plastry i podawać.
Wnioski:
Jest to najprostszy i najłatwiejszy przepis, który można wykonać w domu. Jeśli szukasz szybkiego ciasta do upieczenia dla swojej rodziny lub przyjaciół, możesz zrobić ten przepis.