Prosty i łatwy przepis na ciasto makowe

Czy próbowaliście już kiedyś ciasta makowego? Nie sądzę, aby ktokolwiek z Was znał to ciasto, ale jest to najlepsza opcja, jaką można upiec, jeśli chce się podać pyszne ciasto na specjalne okazje.

Ziarna maku są zwykle używane do dodawania smaku chlebom i ciastom, ale to nie wszystko – maku używa się także do produkcji niektórych wypieków. To ciasto jest tak smaczne i pyszne, że z pewnością Ci się spodoba.

Co to są nasiona maku?

Mak to nasiona rośliny makowatej występującej na Bliskim Wschodzie, w Indiach, Chinach i Afryce. Od czasów starożytnych były one wykorzystywane do wielu celów. Najlepsze jest to, że są bogate w wapń, witaminy B6, B3 i kwas foliowy.

Składniki

Do przygotowania tego ciasta potrzebne będą

– 2 szklanki mąki uniwersalnej

– 1 filiżanka białego cukru

– ½ szklanki niesolonego masła

– ¼ łyżeczki sody oczyszczonej

– ¼ łyżeczki soli

– 1 duże jajko

– ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

– 1 szklanka maślanki

– ½ szklanki maku

– ¼ szklanki mleka

Kroki:

1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem pergaminowym okrągłą tortownicę o średnicy 10 cali.

2. W misce do mieszania połącz suche składniki i odłóż na bok.

3. W osobnej misce wymieszaj jajko, mleko i ekstrakt waniliowy.

4. Połącz mokre i suche składniki, a następnie dodaj maślankę.

5. Wlej ciasto do przygotowanej tortownicy i równomiernie posyp makiem.

6. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta.

7. Pozwól ciastu ostygnąć w formie przez 5 minut, a następnie wyjmij je z niej na drucianą półkę.

8. Pokroić w plastry i podawać.

Wnioski:

Jest to najprostszy i najłatwiejszy przepis, który można wykonać w domu. Jeśli szukasz szybkiego ciasta do upieczenia dla swojej rodziny lub przyjaciół, możesz zrobić ten przepis.