Przepis na najlepszy krem marcepanowy

Marcepan to produkt cukierniczy, który był używany od czasów starożytnych. Używano go do dekoracji ciast bożonarodzeniowych, ale dziś stał się nieodłącznym elementem obchodów świąt Bożego Narodzenia. Marcepan wytwarza się z migdałów i olejku migdałowego, jest bardzo lepki i słodki.

Dlaczego marcepan jest najlepszy?

Można go używać do wyrobu różnych słodyczy, ciast, czekoladek itp.

Jest łatwy w użyciu.

Przepis jest prosty i nie wymaga dużej wiedzy.

Jak zrobić marcepan?

Istnieje wiele różnych przepisów na marcepan. Pierwszym krokiem jest namoczenie migdałów w gorącej wodzie przez pół godziny. Po namoczeniu migdałów należy je zmielić z olejkiem migdałowym i cukrem. Wodę, która pozostała w migdałach, dodać do cukru. Następnie wymieszaj masę migdałową widelcem i odstaw na 30 minut. Gdy masa będzie gotowa, ugniataj ją rękami przez kilka minut. Produkt końcowy jest gotowy do użycia.

Teraz dowiesz się, jak przygotować doskonały przepis na marcepan.

Marcepan migdałowy Przepis

Składniki:

– 1 filiżanka migdałów

– 1 filiżanka olejku migdałowego

– 2 filiżanki cukru

– szczypta soli

Sposób przygotowania:

Namocz migdały w wodzie przez pół godziny.

Zmiel migdały z olejkiem migdałowym i solą.

Wymieszaj masę migdałową z cukrem i wyrób z niej ciasto.

Wyrobić ciasto i uformować z niego kulę.

Wykorzystać ją do przygotowania słodyczy.

Krem marcepanowy Przepis

Składniki:

– 1 filiżanka migdałów

– 1/4 filiżanki olejku migdałowego

– 2 do 3 łyżek stołowych miodu

– 2 łyżki cukru pudru

– 1 łyżka kakao w proszku

– 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania:

Namocz migdały w wodzie przez pół godziny.

Zmiel migdały z olejkiem migdałowym i dodaj resztę składników.

Dobrze wymieszać wszystkie składniki i wyrobić ciasto.

Zrolować ciasto w kulę i zagniatać przez kilka minut.

Przechowuj je w słoiku i przechowuj w lodówce.

Wnioski:

Cudowny medalik / Warszawa - medalik św Benedykta - szkaplerz karmelitański - szkaplerz św Michała Archanioła - bransoletka św Rity

Omówiliśmy różne rodzaje marcepanu i jego receptury. Marcepan jest używany nie tylko do wypieku świątecznych ciast, ale można go również wykorzystać do wyrobu lodów, czekoladek i wielu innych produktów cukierniczych. Mamy nadzieję, że podobał Ci się ten artykuł.