Przepisy na Zdrowe Bruschetty po Śródziemnomorsku

Przepisy na Zdrowe Bruschetty po Śródziemnomorsku

Śródziemnomorska dieta od lat cieszy się dużą popularnością ze względu na swoje korzystne skutki dla zdrowia. Jednym z jej najbardziej znanych i smacznych elementów są bruschetty. Te włoskie przekąski to doskonały wybór zarówno na lunch, jak i na kolację. W tym artykule przedstawimy przepisy na zdrowe i pyszne bruschetty, które będą idealnym dodatkiem do Twojego posiłku.

  1. Warstwowy bruschetta z pomidorami

Składniki:

  • 4 kromki pełnoziarnistego chleba
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża bazylia do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Kromki chleba delikatnie podpiecz w tosterze.

  2. Pokrój pomidory i cebulę w drobną kostkę.

  3. W małej misce wymieszaj pomidory, cebulę, posiekany czosnek, oliwę z oliwek, sól i pieprz.

  4. Na każdej kromce chleba rozsmaruj warstwę przygotowanej mieszanki.

  5. Ukrój kilka liści bazylii i ułóż je na bruschettach.

  6. Podawaj od razu.

  7. Letnia bruschetta z awokado i serem feta

Składniki:

  • 4 kromki chleba pszennego
  • 1 awokado
  • 100g sera feta
  • sok z jednej limonki
  • świeża mięta do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Kromki chleba podpiecz w tosterze do lekkiego zrumienienia.

  2. Awokado obierz, wyjmij pestkę i rozgnieć je widelcem.

  3. W misce wymieszaj rozgniecione awokado, sok z limonki, sól i pieprz.

  4. Ser fetę pokrój w kostkę.

  5. Na każdej kromce chleba rozsmaruj warstwę przygotowanego awokado.

  6. Posyp bruschetty pokrojoną fetą.

  7. Udekoruj świeżymi listkami mięty.

  8. Podawaj od razu.

  9. Bruschetta z grillowanymi warzywami

Składniki:

  • 4 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Kromki chleba należy podpiec na grillu lub w tosterze.

  2. Warzywa porządnie umyj i pokrój w plastry.

  3. Na gorącym grillu lub patelni grillowej opiecz warzywa z obu stron.

  4. Pokrojone warzywa umieść w misce, dodaj oliwę z oliwek, sól i pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki.

  5. Na każdej kromce chleba ułóż warstwę grillowanych warzyw.

  6. Dodatkowo możesz posypać bruschetty startym serem parmezanem.

  7. Podawaj od razu.

  8. Śródziemnomorska bruschetta z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 4 kromki chleba ciabatta
  • 1 kulka mozzarelli
  • 100g suszonych pomidorów
  • 2 łyżki pesto
  • świeża rukola do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Chleb podpiecz w tosterze lub na grillu.

  2. Mozzarellę pokrój w plasterki.

  3. Suszone pomidory również pokrój.

  4. Na każdej kromce chleba rozsmaruj pesto.

  5. Na pesto ułóż plasterek mozzarelli.

  6. Posyp bruschetty pokrojonymi suszonymi pomidorami.

  7. Udekoruj świeżą rukolą.

  8. Podawaj od razu.

  9. Bruschetta z tuńczykiem i oliwkami

Składniki:

  • 4 kromki chleba razowego
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 10 oliwek czarnych
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • świeży koper do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Kromki chleba podpiecz na grillu lub w tosterze.

  2. Tuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij widelcem.

  3. Oliwki pokrój w plasterki.

  4. W miseczce wymieszaj jogurt naturalny, musztardę, sól i pieprz.

  5. Na każdej kromce chleba rozsmaruj mieszankę z jogurtu.

  6. Na jogurtu ułóż rozdrobniony tuńczyk oraz plasterki oliwek.

  7. Posyp bruschetty posiekanym koperkiem.

  8. Podawaj od razu.

  9. Bruschetta z grillowanym kurczakiem i pomarańczą

Składniki:

  • 4 kromki chleba pszenno-żytniego
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża kolendra do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Kromki chleba podpiecz na grillu lub w tosterze.

  2. Kurczaka oczyść z nadmiaru tłuszczu i pokrój w plastry.

  3. Pomarańczę obierz ze skórki i pokrój na plasterki.

  4. W miseczce wymieszaj miód, sok z połowy pomarańczy, sól, pieprz i oliwę z oliwek.

  5. Kurczaka marynuj w przygotowanej mieszance przez 30 minut.

  6. Na grillu lub patelni grillowej opiecz kurczaka z obu stron.

  7. Na każdej kromce chleba ułóż plasterki kurczaka, a na kurczaku plasterki pomarańczy.

  8. Udekoruj świeżą kolendrą.

  9. Podawaj od razu.

  10. Bruschetta z warzywnym hummusem

Składniki:

  • 4 kromki chleba z pestkami
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 łyżki tahini (pasty sezamowej)
  • sok z jednej cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • świeży szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Kromki chleba delikatnie podpiecz na grillu lub w tosterze.
  2. Ciecierzycę odsącz z zalewy.
  3. W blenderze lub robocie kuchennym zmiel ciecierzycę, tahini, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i oliwę z oliwek.
  4. Blenduj, aż powstanie gładka pasta.
  5. Na każdej kratce chleba rozsmaruj warstwę przygotowanego hummusu.
  6. Posyp bruschetty posiekanym szczypiorkiem.
  7. Podawaj od razu.

Podsumowanie:

Bruschetty to niezwykle smaczne i zdrowe przekąski, które możemy przygotować według różnych przepisów. W artykule przedstawiliśmy 7 przepisów na bruschetty po śródziemnomorsku, które będą idealnym dodatkiem do Twojego posiłku. Niezależnie od tego, czy lubisz warzywa, owoce, mięso czy sery, z pewnością znajdziesz coś dla siebie. Wybierz jeden z przedstawionych przepisów i ciesz się pysznym i zdrowym smakiem włoskich bruschetty. Smacznego!