Jeśli jesteś fanem wegańskiego jedzenia, to ten przepis na creme brulee będzie dla Ciebie idealnym daniem. Wegańska kruszonka to pyszny deser, który nie zawiera nabiału, jajek ani żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego.
Przygotowałam ten przepis na creme brulee dla mojego męża na jego urodziny i bardzo mu smakował. Jeśli więc jesteś miłośnikiem wegańskiego jedzenia, ten przepis jest właśnie dla Ciebie.
Składniki:
1 szklanka cukru granulowanego
¼ filiżanki brązowego cukru
¼ szklanki wody
1 łyżka skrobi kukurydzianej
½ łyżeczki soli
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka ekstraktu z wanilii
½ szklanki masła wegańskiego
1 ½ szklanki wegańskiej bitej śmietany
½ szklanki mleka migdałowego
Wegańska kruszonka:
2 szklanki mąki
1 filiżanka cukru pudru
3 łyżki mączki migdałowej
¼ filiżanki oleju kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
Metoda:
Wymieszaj wszystkie składniki w misce i przygotuj kruszonkę.
Aby przygotować masło wegańskie, rozpuść olej kokosowy na patelni.
Następnie dodaj cukier puder i mieszaj, aż masa uzyska gładką konsystencję.
Teraz możesz dodać mleko migdałowe i mieszać, aż masa zamieni się w pastę.
Na koniec można dodać sok z cytryny i dobrze wymieszać.
Po przygotowaniu mieszanki można ją wstawić na godzinę do lodówki.
Po tym czasie przełożyć kruszonkę na blachę i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 350°F przez 15-20 minut.
Po upieczeniu creme brulee będzie miękki i puszysty.
Wnioski:
To wegańskie crumble jest nie tylko pyszne, ale także zdrowe i pożywne. Jeśli chcesz wypróbować ten przepis, daj mi znać w komentarzach.