Przepisy na dania z wykorzystaniem sezonowych warzyw

Przepisy na dania z wykorzystaniem sezonowych warzyw

Sezonowe warzywa są nie tylko pyszne, ale także zdrowe i bogate w składniki odżywcze. Wykorzystanie ich w różnych daniach może być ciekawym wyzwaniem kulinarznym. W tym artykule przedstawiamy przepisy na kilka smacznych dań, które idealnie pasują do sezonu i wykorzystują pełnię smaku i odżywczych właściwości sezonowych warzyw.

  1. Zupa krem z dyni

Składniki:

  • 1 średnia dynia
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Dynię obierz, usuń nasiona i pokrój w kostkę.

  2. Marchewki obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

  3. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.

  4. Na dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż będą miękkie i lekko przypieczone.

  5. Dodaj dynię i marchewki do garnka i smaż kilka minut.

  6. Zalej warzywa bulionem warzywnym i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż dynia i marchewki będą miękkie.

  7. Zupę zblenduj na gładki krem.

  8. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

  9. Podawaj gorącą zupę krem z dyni z dodatkiem kiełków lub prażonych pestek dyni.

  10. Sałatka z buraczkami i rukolą

Składniki:

  • 2 średnie buraczki
  • 2 rękawy świeżej rukoli
  • 100 g koziego sera
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Buraczki obierz, ugotuj do miękkości i pokrój w kostkę.

  2. Rukolę umyj i osusz.

  3. Koziego sera pokrój w kostkę.

  4. Orzechy włoskie posiekaj na mniejsze kawałki.

  5. W misce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz.

  6. Dodaj do miski buraczki, rukolę, koziego sera i orzechy włoskie.

  7. Delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą.

  8. Sałatkę podawaj na talerzach, jako dodatek do różnych dań lub jako samodzielne danie.

  9. Pieczona cukinia z kuskusem

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 1 szklanka kuskusu
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Cukinie przekrój wzdłuż na pół.

  2. Łyżką wydrąż miąższ z cukinii, zostawiając odpowiednio dużą przestrzeń na farsz.

  3. W garnku zagotuj wodę i ugotuj kuskus według instrukcji na opakowaniu.

  4. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę oraz czosnek.

  5. Dodaj paprykę pokrojoną w kostkę i smaż przez kilka minut.

  6. Do patelni dodaj wydrążony miąższ z cukinii i smaż kolejne kilka minut.

  7. Z garnka z kuskusem odcedź nadmiar wody i dodaj kuskus do patelni z warzywami.

  8. Wymieszaj składniki na patelni, dopraw solą i pieprzem.

  9. Miąższem z cukinii nadziewaj połówki cukinii.

  10. Ułóż nadziane cukinie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  11. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 25 minut, aż cukinie będą miękkie.

  12. Podawaj pieczone cukinie z kuskusem posypane posiekaną pietruszką.

  13. Risotto z szparagami

Składniki:

  • 300 g ryżu arborio
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 50 g świeżo startego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Szparagi obierz, odłam twarde końcówki i pokrój na mniejsze kawałki.

  2. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.

  3. W garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek.

  4. Dodaj do garnka szparagi i smaż przez kilka minut.

  5. Wsyp do garnka ryż i smaż przez chwilę, aż ryż zacznie się przypiekać.

  6. Zalej ryż białym winem i gotuj, aż wino wchłonie się w całości.

  7. Dodawaj bulion warzywny po 1/2 szklanki na raz, cały czas mieszając, aż ryż będzie miękki i gładki.

  8. Dodaj świeżo starty parmezan i masło, wymieszaj dokładnie.

  9. Dopraw risotto solą i pieprzem do smaku.

  10. Podawaj gorące risotto z posiekanymi szczypiorkiem lub natką pietruszki.

  11. Tarta z warzywami

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 średnie cukinie
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 100 g sera mozzarella
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Cukinie, marchewki i cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki.

  2. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż wszystkie warzywa, aż staną się miękkie.

  3. Wstaw patelnię z warzywami na chwilę na bok, aby przestygły.

  4. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200°C.

  5. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze rozwiń ciasto francuskie.

  6. Na środku ciasta ułóż podsmażone warzywa.

  7. Posyp je startym serem mozzarella.

  8. Złóż brzegi ciasta na warzywa, tworząc tzw. “ścianki” tarty.

  9. Piecz tartę w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut, aż ciasto zbrązowieje.

  10. Podawaj tarte na gorąco z sałatką zielonego liściastego.

  11. Sałatka z szpinakiem i truskawkami

Składniki:

  • 150 g świeżego szpinaku
  • 200 g truskawek
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 50 g ser feta
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Szpinak opłucz i osusz.

  2. Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na połówki.

  3. Cebulę pokrój w cienkie plasterki.

  4. Ser feta pokrój w kostkę.

  5. Orzechy włoskie posiekaj drobno.

  6. W misce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, miód, sól i pieprz.

  7. Dodaj do miski szpinak, truskawki, cebulę, ser feta i posiekane orzechy.

  8. Całość delikatnie wymieszaj.

  9. Sałatkę podawaj na talerzach, jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie.

  10. Bulion z warzywami

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 selera naciowego
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Wszystkie warzywa obierz i umyj.
  2. Pokrój marchewki, pietruszkę, por, cebulę, czosnek i seler naciowy w grubą kostkę.
  3. W dużym garnku zagotuj wodę.
  4. Do wrzącej wody wrzuć wszystkie pokrojone warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz.
  5. Gotuj bulion na małym ogniu przez około 1 godzinę.
  6. Wyjmij warzywa i przyprawy z bulionu.
  7. Dopraw bulion solą i pieprzem do smaku.
  8. Bulion z warzywami możesz wykorzystać jako bazę do różnych zup lub jako odżywczy napój.

Podsumowanie

Wykorzystanie sezonowych warzyw w kuchni to doskonały sposób na wzbogacenie diety o wartości odżywcze i wyjątkowy smak. Przepisy na dania z wykorzystaniem sezonowych warzyw przedstawione powyżej są tylko przykładem, ale możliwości jest wiele więcej. W kuchni warto eksperymentować i tworzyć własne pomysły kulinarne, korzystając z sezonowych produktów. Przez to będziemy nie tylko cieszyć się różnorodnymi smakami, ale także wspierać lokalnych producentów i dbać o nasze zdrowie.