Kruche babeczki to jedne z najlepszych ciast, jakie można upiec z masy ciasteczkowej. Są bardzo smaczne, zwłaszcza gdy robi się je z masłem i śmietaną. Istnieją dwa rodzaje shortcakes: pierwsze to shortcake amerykański, a drugie to shortcake angielski.
Angielskie ciasto kruche to płaskie i lekkie ciasto biszkoptowe z dżemem i bitą śmietaną w środku. Może być podawane jako deser lub przekąska. Amerykańskie shortcake to duże, zwiewne i puszyste ciasto. Ciasto to można podawać z owocami lub dżemem.
Ciasto przygotowuje się z masła, mąki, cukru, proszku do pieczenia i jajka. Ciasto jest wałkowane i krojone na okrągłe placki, a następnie pieczone na złoty kolor. Do ciasta dodaje się śmietanę, aby nadać mu puszystą konsystencję.
Oto instrukcja krok po kroku, jak zrobić kruche babeczki.
Składniki
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3 łyżki stołowe proszku do pieczenia
4 jajka
1 szklanka maślanki
2/3 szklanki oleju napędowego
1/4 szklanki mleka
Masło
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F.
W misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
Dodaj do tego jajka, skrót i mleko.
Mieszaj, aż masa będzie gładka.
Dodać masło i dobrze wymieszać.
Wypełnij foremki do babeczek papierowymi foremkami, a następnie napełnij każdą z nich masą.
Piec przez 12-15 minut.
Studzić przez 2-3 minuty, a następnie umieścić na stojaku do całkowitego ostygnięcia.
Wnioski:
Mam nadzieję, że podobał Ci się ten wpis o tym, jak zrobić kruche babeczki. Babeczki te są idealne na każdą okazję, np. na przyjęcie urodzinowe, zjazd rodzinny lub jakąkolwiek inną uroczystość.