Przepis na zdrową i pikantną potrawkę z tofu katsu curry

Przepis na zdrową i pikantną potrawkę z tofu katsu curry

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób szuka zdrowych i smacznych alternatyw dla tradycyjnych potraw mięsnych. Jednym z takich rozwiązań jest potrawka z tofu katsu curry, która łączy w sobie delikatność tofu, chrupkość panierki i aromatyczne curry. Poniżej przedstawiamy przepis na tę pyszną potrawkę, która z pewnością przypadnie do gustu zarówno wegetarianom, jak i miłośnikom dań mięsnych.

I. Składniki

  • 300g tofu
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki all-purpose
  • 2 łyżki curry
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 papryka
  • 1 cukinia
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji

II. Przygotowanie tofu

  1. Tofu należy dobrze odsączyć z nadmiaru wody. Można to zrobić poprzez owiniecie go w ręcznik papierowy i odstawienie na ok. 10 minut.
  2. Po odsączeniu, tofu kroimy w kostkę lub plastry, zależnie od preferencji. Powinny mieć one grubość około 1 cm.
  3. Następnie przygotowujemy sos: w miseczce mieszamy mleko sojowe, mąkę all-purpose, curry, przyprawę curry, miód i sos sojowy.
  4. Kolejnym krokiem jest obtoczenie kawałków tofu w mące kukurydzianej, zanurzenie ich w sosie i ponowne obtoczenie w mące kukurydzianej. Powinny być dobrze opanierowane.

III. Smażenie tofu

  1. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy panierowane kawałki tofu z obu stron aż do zarumienienia. Możemy także użyć głębokiego oleju do smażenia.
  2. Po usmażeniu, odkładamy tofu na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

IV. Przygotowanie warzyw

  1. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Marchewkę, paprykę i cukinię kroimy w paski.
  2. Na tej samej patelni, na której smażylismy tofu, podsmażamy cebulę i czosnek na oleju sezamowym aż do lekkiego zrumienienia.
  3. Następnie dodajemy marchewkę i podsmażamy przez około 3-4 minuty. Kolejno dodajemy paski papryki i cukinii i smażymy jeszcze przez około 5 minut.
  4. Po przesmażeniu warzyw, dodajemy bulion warzywny oraz curry i gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut.

V. Dodanie tofu i podanie potrawki

  1. Do gotującego się bulionu dodajemy usmażone wcześniej tofu i gotujemy jeszcze przez około 5 minut.
  2. Gotową potrawkę układamy na talerzach, posypujemy natką pietruszki i podajemy z ugotowanym ryżem lub makaronem.

Podsumowanie

Potrawka z tofu katsu curry to pyszne danie, które zadowoli zarówno miłośników mięsa, jak i wegetarian. Chrupiące panierowane tofu, soczyste warzywa i aromatyczne curry tworzą idealne połączenie smaków. Możemy je podać samodzielnie lub z dodatkiem ryżu lub makaronu. Dobrze zbilansowane składniki zapewniają pełnię smaku i wartości odżywczych. Warto spróbować tego zdrowego i pikantnego dania, które bez trudu można przygotować w domowym zaciszu.