Czy próbowałeś kiedyś barszczu na zakwasie? Ten barszcz jest bardzo zdrowy i smaczny, ale niektórzy nie wiedzą, jak go przygotować. Dlatego podzielę się z Tobą przepisem na barszcz czerwony na zakwasie.
Przygotowanie barszczu na zakwasie jest bardzo proste. Wystarczy zrobić wywar z mięsa wołowego, dodać składniki barszczu i gotować przez kilka godzin. Moim zdaniem to najlepszy przepis na barszcz na zakwasie, ponieważ zakwas zawiera wiele składników odżywczych i witamin, które wzmocnią Twój system odpornościowy i poprawią trawienie.
Barszcz na zakwasie będzie miał kwaśny smak, a barszcz zostanie ugotowany bez dodatku cukru i soli. Jest to bardzo zdrowe i korzystne dla zdrowia.
Składniki:
1 funt kości wołowych
5 szklanek wody
1/2 szklanki zakwasu
1 łyżka oleju
3 średniej wielkości ziemniaki
1 średniej wielkości marchew
2 średniej wielkości cebule
2 liście laurowe
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Włóż kości wołowe do garnka i dodaj wodę.
Gotować kości i wodę przez 1 do 2 godzin.
Po ugotowaniu dodać zakwas i dobrze wymieszać.
Mieszankę należy trzymać jeszcze przez godzinę.
W międzyczasie obierz ziemniaki, marchew i cebulę.
Włóż pokrojone warzywa do garnka i gotuj przez 30-40 minut.
Następnie dodać liście laurowe, sól i czosnek.
Gotować jeszcze przez 5 do 6 minut.
Weź szklaną miskę i napełnij ją lodowatą wodą.
Teraz przełóż masę do szklanej miski.
Po schłodzeniu przełóż mieszankę do blendera i zmiksuj.
Następnie wlej barszcz z powrotem do garnka.
Dodać przyprawy i gotować przez 2 do 3 godzin.
Barszcz można podawać od razu lub przechowywać w lodówce przez 3 do 4 dni.
Wnioski:
Mam nadzieję, że spodobał Ci się ten przepis na barszcz na zakwasie. Myślę, że pokochasz ten barszcz, ponieważ jest zdrowy i nie zawiera dodatku cukru ani soli. Wiem, że nie każdy jest w stanie wykonać cały proces przygotowywania barszczu na zakwasie, ale jeśli uda Ci się go wykonać, to na pewno będziesz zadowolony z tego barszczu.
Będę codziennie aktualizować ten post, abyście mogli przygotować swój własny barszcz na zakwasie.