Barszcz to tradycyjna zupa rosyjska. Choć jest popularna na całym świecie, oryginalny przepis na nią powstał w Rosji.
Istnieje wiele wersji tej zupy, ale moim zdaniem ta jest najlepsza. A ja uwielbiam przyrządzać ten barszcz w Boże Narodzenie.
W Rosji jest taka tradycja, że w Wigilię powinno się zjeść trochę barszczu, a w Boże Narodzenie rano można zjeść barszcz na śniadanie.
Podzielę się z Wami również tym przepisem, który przygotowuje się na zakwasie. Ciasto należy przygotować dzień wcześniej i przechowywać je w lodówce.
Składniki:
Zakwas
Cebula
Por
Ziemniaki
Seler
Chleb
Barszcz
Czarny pieprz
Sól
Sposób przygotowania:
Namocz chleb w wodzie przez 30 minut.
Obierz i pokrój cebulę w kostkę.
Obrać i pokroić por.
Umyj ziemniaki i gotuj je przez 15 minut.
Pokroić seler naciowy.
W garnku rozgrzać oliwę z oliwek.
Dodać cebulę, por i seler.
Gotuj je przez minutę.
Dodaj ziemniaki i seler.
Dolać wodę i przykryć.
Gotuj zupę przez 20 minut.
Dodaj borowiki i gotuj przez kolejne 10 minut.
Dodać czarny pieprz i sól.
Zupę można podawać z chlebem.
Wnioski:
Barszcz to bardzo łatwa do zrobienia zupa i na pewno ją pokochasz. Najlepsze jest to, że jest on bezglutenowy i nie musisz dodawać do niego mąki.