Najlepszy sposób na przygotowanie barszczu na zakwasie

Barszcz to tradycyjna zupa rosyjska. Choć jest popularna na całym świecie, oryginalny przepis na nią powstał w Rosji.

Istnieje wiele wersji tej zupy, ale moim zdaniem ta jest najlepsza. A ja uwielbiam przyrządzać ten barszcz w Boże Narodzenie.

W Rosji jest taka tradycja, że w Wigilię powinno się zjeść trochę barszczu, a w Boże Narodzenie rano można zjeść barszcz na śniadanie.

Podzielę się z Wami również tym przepisem, który przygotowuje się na zakwasie. Ciasto należy przygotować dzień wcześniej i przechowywać je w lodówce.

Składniki:

Zakwas

Cebula

Por

Ziemniaki

Seler

Chleb

Barszcz

Czarny pieprz

Sól

Sposób przygotowania:

Namocz chleb w wodzie przez 30 minut.

Obierz i pokrój cebulę w kostkę.

Obrać i pokroić por.

Umyj ziemniaki i gotuj je przez 15 minut.

Pokroić seler naciowy.

W garnku rozgrzać oliwę z oliwek.

Dodać cebulę, por i seler.

Gotuj je przez minutę.

Dodaj ziemniaki i seler.

Dolać wodę i przykryć.

Gotuj zupę przez 20 minut.

Dodaj borowiki i gotuj przez kolejne 10 minut.

Dodać czarny pieprz i sól.

Zupę można podawać z chlebem.

Wnioski:

Barszcz to bardzo łatwa do zrobienia zupa i na pewno ją pokochasz. Najlepsze jest to, że jest on bezglutenowy i nie musisz dodawać do niego mąki.